Το TOYOTA Mirai που στα ιαπωνικά σημαίνει μέλλον είναι η μεγαλύτερη καινοτομία της δεκαετίας, αφού κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά μεταξύ των πιο ριζοσπαστικών καινοτομιών στο χώρο της αυτοκίνησης σύμφωνα με το Κέντρο Διοίκησης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας (CAM).

Η TOYOTA με το Mirai που είναι ένα ηλεκτρικό όχημα χωρίς την ανάγκη φόρτισης καθώς η ενέργεια παράγεται από τις κυψέλες υδρογόνου, ανατρέπει το μέλλον της εναλλακτικής κίνησης αποδεικνύοντας ότι η υδρογονοκίνηση δεν είναι πια μελλοντική δυνατότητα αλλά υπαρκτή επιλογή!

TOYOTA Mirai

Το 2015 το πρώτο αυτοκίνητο με κυψέλες υδρογόνου και μηδενικές εκπομπές ρύπων που κυκλοφορεί στους δρόμους είναι γεγονός. Στο TOYOTA Mirai το υδρογόνο μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και έτσι τροφοδοτείται ο ηλεκτροκινητήρας του, απόδοσης 154 ίππων και 335 Nm ροπής. Αυτό προσφέρει μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία και το καθιστά εύκολο στη χρήση του, καθώς μπορεί να διανύσει κανείς μεγάλες αποστάσεις χάρη στην αυτονομία του, που είναι εφάμιλλη των βενζινοκινητήρων. Δοκιμάστηκε λοιπόν σε μια διαδρομή μεταξύ Δανίας - Ιταλίας και όπως αναμενόταν διήνυσε 3.500 χλμ, καταναλώνοντας περίπου 40 κιλά υδρογόνου, με 11 στάσεις ανεφοδιασμού. Ο ανεφοδιασμός του Mirai γίνεται όπως και των συμβατικών οχημάτων, με μία αντίστοιχη αντλία και το γέμισμα δεν παίρνει παραπάνω από 2-3 λεπτά.

Η δεύτερη γενιά Mirai παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο στα τέλη του 2019, με πιο λιτές γραμμές και έμπνευση από coupe, το αποτέλεσμα είναι ένα premium πισωκίνητο σεντάν και στόχος της TOYOTA να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο έως τα τέλη του 2020. Το σίκουελ του TOYOTA Mirai υπόσχεται περισσότερη αυτονομία κατά 30%, με βελτιωμένο και πλήρως ανασχεδιασμένο σύστημα κυψελών καυσίμου, το οποίο συνδυάζετε με ένα ισχυρότερο ηλεκτρικό μοτέρ, αλλά και με μεγαλύτερη χωρητικότητα δεξαμενών υδρογόνου. Πρόκειται για ένα όχημα πολύ πρακτικό αφού η αυτονομία του αγγίζει τα 650 χλμ περίπου.

Ο Yoshikazu Tanaka, αρχιμηχανικός του Mirai δηλώνει: "Στόχος μας είναι να λένε οι πελάτες μας, επέλεξα το Mirai  επειδή μου αρέσει η εμφάνιση και οι επιδόσεις του, απλώς τυγχάνει να είναι και ένα όχημα με κυψέλες υδρογόνου ενώ αρχικα δεν ήταν απαραίτητα προτεραιότητα μου να επιλέξω ένα φιλικό προς το περιβάλλον όχημα".

Εμείς στην MKAS πιστεύουμε οτι το Mirai σαν περιβαλλοντική πρόταση σίγουρα θα επηρεάσει τους ανταγωνιστές της TOYOTA και το τρόπο που οραματίζονται το ηλεκτροκίνητο μέλλον, τώρα στο κομμάτι του πως θα κινηθεί εμπορικά εξαρτάται πάντα και από την ανάπτυξη του δικτύου σταθμών υδρογόνου που είναι σχετικά περιορισμένοι στην Ευρώπη και ανύπαρκτοι για την ωρα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και στον τομέα της υδρογονοκίνησης, ώστε να είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ότι αφορά το αυτοκίνητο...